Melchior Hendriks Nieuwe directeur voor openbare basisschool de Lorentzschool

27 januari 2021
Op 1 februari start Melchior Hendriks als nieuwe schoolleider op de Lorentzschool in Hilversum. Melchior heeft een brede onderwijsachtergrond. Na als leerkracht basisonderwijs zijn eerste stappen in het onderwijs te hebben gezet, werd hij locatieleider op een school in Ijsselstein. Daarna werd hij, met een opleiding onderwijskunde op zak, schoolleider van weer een andere school. Na een fusie, het ontwikkelen van een vernieuwend onderwijsconcept en de bouw van een nieuw schoolgebouw koos hij er na 5 jaar voor om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Beleidsmatig aan de slag bij de PO-raad

Hij maakte een sprong naar de PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs. Melchior: “Als beleidsadviseur onderwijsinhoud en goed bestuur heb ik me beziggehouden met diverse thema’s/projecten, waaronder curriculum.nu en burgerschap. Ik ervaarde echter dat ik de afstand tot de praktijk te groot vond en besloot dat het tijd was voor weer een volgende fase in mijn carrière. Maar dan wel weer op een school. Ik wilde weer aan de slag binnen een school om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen.”

Boeiend onderwijs voor ieder kind

“De Lorentzschool biedt mij deze mogelijkheid, vertelt Melchior lachend. “Met het oog op de toekomst (van elk kind) wordt er gewerkt aan de hand van het Daltonconcept. Naast de opbrengsten op cognitief en sociaal-emotioneel niveau wordt er tevens aandacht geschonken aan activiteiten die het leren betekenisvol maken. Om deze manier wordt boeiend onderwijs voor ieder kind gecreëerd.

Als je Melchior vraagt welke waarden hij wil nastreven in zijn rol als nieuw schoolleider noemt hij een indrukwekkend lijstje op dat goed aansluit op de Dalton-waarden:
• Boeiend onderwijs voor ieder kind;
• Elk kind is uniek;
• Samen voor goed onderwijs;
• De leerkracht in zijn kracht zetten;
• Karakter van de school (en de leerkrachten): open en met aandacht voor iedereen.
Samen voor goed onderwijs
Melchior: “Ik kijk er allereerst naar uit om kennis te maken met het team, de leerlingen en de ouders. Daarna zal ik, samen met het team, werken aan een mooie toekomst voor de school. Het 90 jarig bestaan van de school zal hierbij dit jaar een mooi aandachtspunt vormen.”

Over de Lorentzschool, Meer dan leren

De Lorentzschool is een openbare basisschool in de gemeente Hilversum en is onderdeel van Stip (Stichting Primair Openbaar Onderwijs Hilversum). De Lorentzschool is een gecertificeerde Daltonschool. Met het motto “Meer Dan Leren” benadrukt de openbare basisschool dat er naast de kernvakken aandacht wordt besteed aan activiteiten die het leren bijzonder maken. Het zijn activiteiten die direct of indirect bijdragen aan de cognitieve en sociaal- emotionele ontwikkeling. Zo heeft de Lorentzschool bijvoorbeeld moestuinen, kippen en cavia's die door de leerlingen verzorgd worden. Neem gerust een kijkje op de kalender op de website om een indruk op te doen over alle 'Meer Dan Leren'- activiteiten.
Kijk voor meer informatie op: www.obslorentzschool.nl

Over Stip Hilversum

Stip Hilversum is een organisatie van 16 openbare basisscholen op 20 verschillende locaties. De scholen hebben een divers onderwijsaanbod zodat ouders in Hilversum een bewuste keuze kunnen maken voor een school die past bij hun kind. Het onderwijs op de Stip-scholen varieert van tweetalig en internationaal onderwijs tot onderwijsconcepten als Dalton en vrijeschool.Daarnaast variëren de scholen in samenstelling en grootte, van 72 tot 465 leerlingen

Niet alleen het onderwijsaanbod, maar ook de leerlingen op onze scholen zijn verschillend: niet alleen qua afkomst, levensovertuiging of seksuele geaardheid, maar ook qua vraag die ze aan de leerkrachten stellen: iedereen is welkom op onze Stip-scholen. Stip Hilversum ziet het als haar missie om openbaar en algemeen toegankelijk primair onderwijs te bieden voor kinderen van 4 tot 13 jaar ongeacht afkomst, cultuur of religie. Stip Hilversum streeft naar een gevarieerde samenstelling van haar scholen en ziet het als stichting van openbare basisscholen als opdracht om kansenongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan.
Kijk voor meer informatie op: www.stiphilversum.nl

Melchior Hendriks zelf spreken? Bel vanaf 1 februari via het telefoonnummer van de school: 035 685 58 23.

Voor meer informatie over Stip Hilversum of de Stip-scholen kijkt u op www.stiphilversum.nl
  • _40A8586_2 katja mali fotografie

Samenwerkende partijen